Donem valor al paper de la fusta

28 set 2023 | Notícies

Article de Mireia Marín i Fosalba, Responsable de Màrqueting i Comunicació Airmatic, S.A.

Els boscos han estat una part fonamental de la vida humana i dels ecosistemes de la Terra durant mil·lennis. A més de ser una font de bellesa natural, els boscos juguen un paper clau en la mitigació del canvi climàtic, conservant la biodiversitat i proporcionant recursos valuosos. En aquest context, la fusta emergeix com una solució prometedora per satisfer les nostres necessitats de material de construcció sense posar en perill la sostenibilitat forestal.

Els boscos són autèntics guardians de la sostenibilitat. Actuen com a absorbidors naturals de CO₂, capturant el carboni i alliberant oxigen, ajudant a mantenir l'equilibri climàtic.

El treball de la fusta massissa és una opció sostenible i duradora que ofereix resistència, bellesa i versatilitat. La fusta és una matèria primera renovable: els boscos poden ser gestionats de manera responsable i replantats, garantint un subministrament constant de fusta sense esgotar els recursos naturals. Lluny de la tala d’arbres incontrolada que s’ha produït en algunes zones del planeta, la seva explotació regulada és necessària per a sanejar el sotabosc, prevenir la propagació d’incendis devastadors i la desforestació, i permetre que els arbres es regenerin i creixin de manera ordenada augmentant la massa forestal i preservant la riquesa natural dels ecosistemes. Cal valorar també el seu impacte positiu en l'economia local: la indústria de la fusta pot generar ocupació en comunitats rurals, preservar tradicions i connectar amb la natura.

La transformació de la fusta massissa en fusta tècnica, útil per a la producció d’elements estructurals per al sector de la construcció, com bigues, pilars, panells de construcció i taulells contralaminats, és una bona manera de donar valor afegit a la fusta. La Unió Europea impulsa polítiques per fomentar-ne l'ús sostenible com a material de construcció, incentivant les empreses a adoptar pràctiques ecoeficients.

A Catalunya, aquesta proposta ha augmentat la inversió i el desenvolupament d'empreses de fusta constructiva, responent a la creixent demanda de materials sostenibles i ecoeficients. A través de l’explotació forestal a casa nostra treballem amb un producte de proximitat, invertim en empreses de construcció sostenible i convertim la nostra fusta en un nou producte de construcció que compleix amb els estàndards de qualitat i eficiència constructiva, tot revalorant un producte propi i necessari, evitant les importacions, reduint l’empremta ecològica i afavorint l’economia circular.

El sector està en un paradigma prometedor, les empreses de fusta constructiva han guanyat reconeixement per a la seva capacitat per afrontar els reptes de la construcció i demostrar que la nostra fusta pot ser un material altament competitiu i efectiu en termes econòmics i ambientals. Malgrat els avenços, el sector encara es troba en evolució i requerirà un esforç continu per a establir certificacions més estrictes per a la procedència sostenible de la fusta i promoure la investigació i formació de professionals en aquest àmbit.

Treballar els boscos i abraçar la fusta tècnica és clau per a la sostenibilitat i el desenvolupament responsable. En un món en constant canvi, és essencial optar per alternatives ecològiques que ens permetin avançar cap a un futur més verd i prometedor. Protegir els boscos ens atorga l'oportunitat de continuar prosperant sense comprometre el nostre entorn natural i les pròximes generacions.

Donat el context, és una responsabilitat compartida de tots els que formem part del sector d’educar i ressaltar l'essencial paper de la fusta en les nostres vides. Un element crucial per fer front als reptes ambientals i climàtics que marquen la nostra època. Treballar amb fusta no hauria de ser simplement una elecció, sinó un símbol d’orgull, un referent de prestigi i, sobretot, un projecte de país que necessita ser defensat amb fermesa.

Airmatic, empresa referent en solucions de maquinària i software per al sector de la fusta i representants oficials de WEINIG, líder mundial en maquinaria per la fusta massissa. Airmatic assessora els clients en la recerca de solucions eficients i productives per a la òptima transformació de la fusta.