Jofre Roca, l’arquitecte que es va enamorar de la calidesa de la fusta constructiva a Suècia

29 jun 2021 | Noticias

L’any 2050, segons dades de la ONU, al voltant del 68% de la humanitat viurà a ciutats. Consumiran el 78% de l’energia i produiran el 60% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del planeta. A Europa, s’estima que el 30% de CO2 procedeix dels edificis. Conscients del que suposa ampliar el parc d'habitatges en formigó i acer per al canvi climàtic, des de fa uns anys la fusta en la construcció està guanyant terreny a altres materials i ja hi ha qui parla d'ella com el material constructiu del segle XXI.

A Espanya, la fusta comença a ser un material amb pes i ja fins i tot aposten per ella en la construcció d'edificis públics. Però el nostre país no és, ni des de lluny, un país amb tradició en la construcció amb fusta. Els paises nòrdics porten moltíssim avantatge a Espanya i des de fa anys construeixen de manera majoritària amb aquesta matèria primera.

Fusta constructiva als països nòrdics

Precisament, va ser a Estocolm (Suècia), on Jofre Roca, arquitecte català amb despatx propi des de 2007, es va apassionar per la fusta constructiva. “Vaig estudiar el quart curs de la carrera d’arquitectura a la universitat Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) d’Estocolm on sempre hi ha hagut una forta tradició constructiva amb fusta i un alt coneixement de les qualitats i propietats intrínseques d’aquest material. Aquell apropament i els coneixements adquirits durant els anys d’activitat professional, han accentuat la meva passió per aquest material que m’emociona”. Aquest afamat arquitecte és el guanyador dels Anells de la Fusta en la categoria Obres d’Interiorisme, pel projecte Casa SV.

El projecte premiat consisteix “en un habitatge unifamiliar aïllat per a una família que pretenia viure a la ciutat, en un solar amb fantàstiques visuals sobre el nucli urbà, però sense renunciar a les sensacions que es tenen quan vius en un entorn rural. La fusta combinada amb altres materials ens va ajudar a atorgar calidesa i a assolir una sensació d’apropament a la naturalesa”, explica Jofre Roca.

La fusta, un material tradicional, lleuger i versàtil

Per Roca, la fusta és molt més que un material tradicional. “És lleugeresa, versatilitat, resistència, detalla. A més, “permet una ràpida execució industrialitzada en sec amb infinites possibilitats d’ús treballant bé tant a compressió com a tracció. També aporta un alt valor estètic, amb especials propietats sensorials: és agradable a la vista, amable al tacte i a l’olfacte així com té un bon comportament acústic i tèrmic... Amb tot, un material a tenir realment en compte”, afegeix aquest arquitecte català.

Treballar i formar part el sector fusta suposa per ell “una enorme satisfacció. T’apropa a la saviesa constructiva ancestral. Des del coneixement d’aquestes propietats i dels seus canvis ens adonem que les seves possibilitats es multipliquen. Les seves capacitats per commoure poden accentuar-se si s’utilitzen amb sentit i des de la comprensió de les seves característiques i de la seva manera de transformar-se i d’envellir”, comenta aquest expert arquitecte.

Sobre si és el moment d’apostar de forma ferma per la construcció en fusta, l’arquitecte Jofre Roca creu que “en aquests moments d’alarma climàtica, on el nostre planeta ens reclama a crits que s’actuï, la fusta sens dubte és el material a considerar de cara al futur. La fusta ens aporta clars beneficis mediambientals, té la capacitat de captar i retenir, si no és cremada, grans quantitats de CO2. Permet minimitzar la petjada de carboni durant tot el cicle de vida dels edificis. És renovable, reutilitzable i recuperable”. Impossible millor.


Explicació tècnica del projecte CASA SV

Sobre una disposició neoplàstica de murs fets de maó especialment dissenyats i elaborats a mà, es recolzen els forjats formats per bigues de roure massís que s’introdueixen a una retícula d’acer que ordena i dimensiona els diferents espais del projecte. Les bigues de fusta, una vegada serrades, es varen deixar assecar durant sis mesos a l’aire lliure per després, a taller, manipular-les per assolir els gruixos i acabats desitjats. Els caps de biga van ser embrotxalats amb precisió per adaptar-se a les trobades amb els perfils metàl·lics. Tots els entrebigats són de panell sandvitx. El paviment també és de parquet de fusta de roure massís i combina harmònicament amb els altres materials naturals utilitzats. La coberta està formada per dos plans de teula aràbiga recuperada.